Over Ester

Na mijn artsenexamen ben ik eerst gaan werken op een afdeling geriatrie van het Radboudziekenhuis in Nijmegen en later in een klein dorpje in Noord-Engeland. Ik vond de ouderengeneeskunde heel boeiend, maar in het ziekenhuis kon ik mijn draai niet helemaal vinden. Ik vond de werkwijze te ziektegericht, in plaats van probleemgericht. Bovendien miste ik het beeld van de omgeving van de patiënten die ik alleen maar in mijn spreekkamer zag. Daarom ben ik na een paar jaar huisarts geworden omdat ik op die manier dacht de mensen in hun eigen huis beter te kunnen diagnosticeren en helpen. Dat bleek ook wel zo te zijn, maar als huisarts miste ik het team dat met me meedacht uit het ziekenhuis en had ik vaak maar zo weinig tijd om naar de mensen te luisteren die ik bovendien ook vaak pas in mijn spreekkamer zag als er een probleem was ontstaan dat ik eigenlijk wel eerder al had zien aankomen.

In die tijd werkte ik ook in een verpleeghuis, waar ik een manier van werken zag die ik heel passend voor ouderen vond; mét een team dat een zorgplan per patiënt opstelde om de problemen voor te kunnen zijn, mét veel kennis en dichtbij de patiënten die we elke dag weer konden zien. Maar waarom zou deze manier alleen in een verpleeghuis kunnen werken? Ik besloot samen met de huisartsen in Velp te onderzoeken of het ook kunnen om de werkwijze uit het verpleeghuis naar de eerste lijn te verplaatsen. Daar is de praktijk ouderengeneeskunde het resultaat van. Dit blog wil u daar iets van laten zien en ik hoop dat u hier ook uw reactie wil achterlaten!

4 reacties op Over Ester

 1. marjan van de ven schreef:

  Hoi Ester,

  Tijdens presentatie onlangs in Rotterdam sprak je over nw project dat gestart is in Arnhem. Ik was hier aanwezig vanuit mijn funcitie als adviseur Zorgbelang.
  Graag zou ik over de mogelijkheid om samen te werken in het project Arnhem.

  Mijn achtergrond is socioloog met latere specialicatie zorgvernieuwing&kwaliteit van Zorg Erasmus Univeristy Rotterdam.
  Ik werd getrokken tijdens je presentatie door je visie dat het de patient is om wie het draait en naarmate het zorglandschap verandert dit nieuwe kansen biedt. Gezondheidszorg is een prachtig vak waar de roep om kwaliteit steeds sterker te horen is. Kwaliteit waarbij we de patient te vaak vergeten en onderschatten.
  Je hebt laten zien dat de zorg teveel is ingericht vanuit het backoffice en te weinig vanuit het fontoffice, teveel vanuit de organisatie en te weinig van uit het pad dat de patient doorloop in het complexe zorgnetwerk.

  Graag zou ik afspraak willen maken om over de mogelijkheid om samen te werken de voorwaarde hiervan met je van gedachte te wisselen.

  drs. M.J.G. (Marjan) van de Ven

  • admin schreef:

   Dag Marjan,

   Leuk dat je het verhaal over de praktijk ouderengeneeskunde interessant vond. Jouw achtergrond is weer heel anders dan die van mij (hoewel ik ook ooit antropologie studeerde) en wellicht kunnen we elkaar nog aanvullen. Via het info-adres van de praktijk kun je met secretaresse Jolanda Konings een afspraak bij mij plannen. Eerst een keer bellen?

   Groeten, Ester Bertholet

 2. Madelinde Tellegen schreef:

  Ha Ester,

  Wat aan het googelen naar artsen moest ik aan jou denken en zie daar; wat mooi wat je aan het doen bent! Bijzonder initiatief en fijn om te zien dat het goed met je gaat.

  Hartelijke groet,

  Madelinde

  • admin schreef:

   He Madelinde,

   Dat is lang geleden! Wij hebben begin jaren 90 nog samen als vrijwilligers in een nachtopvang voor daklozen zitten mijmeren over later als we groot waren! Dan zou jij de zuster zijn (dat was je al) en ik de dokter van een daklozenspreekuur. Het is iets anders gelopen, maar ook ouderen kunnen nog wel wat extra aandacht gebruiken. Graag een keer tot ziens! Ester

Reacties zijn gesloten.